Sotning

Boka tjänst online!

För din trygghet

Sotningen är lagstadgad för den som har en eldstad i bruk. Vid eldning bildas sotbeläggningar i förbränningsanläggningen och den tillhörande rökkanalen. Det är därför viktigt att sotning och rengöring sker regelbundet för att förhindra att dessa beläggningar antänds av heta brandgaser och att brand uppstår i rökkanalen, så kallad soteld. Vid sotning av eldstäder och rökkanaler rengörs alla ytor som rökgaserna passerar. Det innebär att brännbara sotbeläggningar tas bort i sådan omfattning att risken för skorstensbrand och skadeverkningarna vid en skorstensbrand minimeras.

Vilka regelverk styr? Läs mer här

Hur ofta sotar vi?

Intervallerna för sotning beror på vilken eldstad du har, hur mycket du eldar och vilket bränsleslag som används. Du behöver inte själv hålla reda på när det är dags att sota – det gör vi utifrån uppgifterna i vårt fastighetsregister. Det är bra om du förbereder inför sotarens besök, så att sotaren hinner med att göra det som ska göras – och så bra och säkert som möjligt. I länken nedan kan du ta del av vår checklista.

Läs mer om intervaller och kostnader Så här förbereder du inför sotarens besök

Elda rätt

Det finns mycket som du själv kan göra för att säkerställa ett gott brandskydd – och samtidigt få ut mer komfort av din eldning.
I vårt avsnitt ”Tips och råd” kan du läsa mer om vilken ved du bör använda och om varför det är viktigt med snabb uppstart när du tänder brasan. Här får du även ta del av checklistor och instruktionsfilmer. Du får översikter kring regelverk med mera – exempelvis vad som gäller om du funderar på att utföra sotning själv.

Till sidan ”Tips och råd”

KONTAKTA OSS!

Prata med vår kundtjänst

Du kan givetvis också ringa vår kundtjänst om dina frågor. Du når oss helgfria vardagar mellan 08.00 och 11.00.

Ljusdal: Tel: 0651-109 84 Ånge: Tel: 0690-103 60 Bräcke: Tel: 0690-103 60    Önskar du avisiering via SMS?
    Vänligen fyll i ditt mobilnummer


    (*) Skriv in ditt personnummer om du istället för vanlig brevkorrespondens vill ha fortsatta aviseringar och viktig information från oss via e-tjänsten Kivra.